E-X.hu webáruház hivatalos Blog oldala

Biztonságos vásárlás

2020.03.17 11:50

Hogyan terjed a koronavírus?

Lehetnek fertőzöttek a tárgyak?

A futárszolgálat biztonságos?

Mi a legbiztonságosabb vásárlási mód?

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19, más néven koronavírus járvány terjedése napjainkban a világot és a kutatókat leginkább foglalkoztató témakör.
Senki sem tud biztosat mondani, ám a szakemberek szerint kijelenthető, hogy mint minden vírusos megbetegedés, emberről emberre terjed leginkább. A WHO közleménye alapján közvetlen testi érintkezés (kézfogás, puszi), vagy a beteg személy által a levegőbe (köhögés vagy tüsszentés útján) juttatott apró részecskék belélegzésével terjed a leginkább. Tünetmentes személyek a közlemény szerint lényegesen kisebb eséllyel fertőznek, ugyanis a fő terjedési mód a köhögés és a tüsszentés során a beteg szervezetből távozó kórokozóval való érintkezés és annak belélegzése vagy szemünkbe, orrunkba, szánkba jutása.

 

Lehetnek fertőzöttek a tárgyak?

A WHO közleménye kitér arra is, hogy bár nem ez a fertőzési forma jellemző, előfordulhat, hogy tárgyakon is életképes marad a vírus és az így a gazdaszervezetről közvetlen érintés nélkül is más személyre kerül. Fontos kiemelni, azzal hogy megérintünk egy életképes vírussal fertőzött tárgyat, még nem jelent fertőzést, hiszen egy kézmosással vagy fertőtlenítéssel el tudjuk távolítani a vírust a kezünkről.

A tárgyak felületén a vírus csak korlátozott ideig életképes, egy idő után magától elpusztul és nem fertőz.

A webáruházban történő vásárláskor nem kell otthonról elmenned. Egy webáruházban nincs tömeg, és nem fogdossák a tárgyakat egymás után az utcáról betérő idegen emberek. A raktárakban a termékek napok vagy hetek óta érintetlenül pihennek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden kórokozó elpusztul a felületükön ez idő alatt.

A termékeket csak a webáruház dolgozói kezelik és csomagolják, több rétegben. A doboz belsejében levő termék jó eséllyel hónapok óta nem találkozott emberrel, teljesen biztonságos.

A futárszolgálat biztonságos?

A futár cégek is kiemelten figyelnek a biztonságra ezekben az időkben. Ha egy futár beteg, nem mehet dolgozni. Ha nem beteg, nincs mitől tartani. 

A csomagok több mint 12 órát töltenek a gépjárművek rakterében, ami mindennek nevezhető, csak a vírus számára kedvező élettérnek nem. A hideg, a gyakori szellőztetés, a napfény ami éri a csomagokat pakolás közben, mind mind olyan tényezők melyek nem nevezhetők a vírusok kedvelt életterének. 

A legjobb gyakorlat az, hogy kerüld a készpénzes fizetést. Fizesd ki a terméked előre, így átvételkor gyakorlatilag minden emberi érintkezés elkerülhető, nincs készpénzforgalom sem.

 

Mi a legbiztonságosabb vásárlási mód?

Mivel a vírus terjedésének a leginkább az emberi érintkezés kedvez, ezért kijelenthető, hogy a közforgalmú boltokban, ahol sokan vannak, és az utcáról bárki betérhet és megfoghat egy terméket, az egyik legkockázatosabb vásárlási módnak tekinthető. A sorban állás, a készpénzes fizetés a pénztárnál szintén kockázatot jelent. Amennyiben ügyelsz rá, hogy ne érintsd meg az arcod, figyelsz a gyakori kézmosásra és a kéz fertőtlenítésére, ettől sem kell tartanod! 

A legbiztonságosabb vásárlási mód azonban a webáruházban történő vásárlás. A termékeket senki nem fogdosta össze előtted, hosszú idő óta pihennek egy raktárban. Ahhoz, hogy hozzájuss egy termékhez, nem kell emberek közé menned és közvetlenül emberekkel kapcsolatba kerülnöd. 

Ha teheted fizess előre és kerüld el a fizikai boltban vagy ügyfélszolgálaton történő személyes átvételt. Amennyiben mégis az utánvétet preferálod, fizess kártyával a futárnál, kerüld a készpénzes vásárlást. Ha tuti biztosra szeretnél menni, miután átvetted a csomagod, bontsd ki a lakáson kívül, dobd ki a szállításra használt dobozt (a szelektív hulladékgyűjtőbe természetesen) és mosd meg a kezed. Így szinte biztos, hogy esélyt sem adsz bármilyen kórokozónak, hogy kapcsolatba kerüljön veled, és bejusson az otthonodba.

Túlzottan aggódni semmi ok, de egy kis körültekintéssel sokat tehetünk a COVID-19 vírus mielőbbi visszaszorítása érdekében!

GLS tájékoztatása a koronavírussal kapcsolatban:

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A koronavírus egyre gyorsabb terjedése miatt, a GLS fontosnak tartja, hogy óvja az emberek egészségét, miközben biztosítja a csomagok időbeni kiszállítását. Ebből kifolyólag az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlása alapján különféle intézkedéseket, megelőzéseket hajtott végre, melyeket naponta ellenőriz és szükség esetén rövid időn belül módosít.

 

Vállalati prevenció:

 

  • A szükséges higiéniai teendőkről a munkatársak, szállítási partnerek és vezetőik részletes tájékoztatást kaptak.
  • Az iroda és az üzem több pontján kézfertőtlenítőt, eldobható papírtörölközőt helyezett ki.
  • Amennyiben az alkalmazott a vírusfertőzés első jeleit mutatja, akkor a GLS vezetése előírja, hogy maradjon otthon és azonnal forduljon orvoshoz.
  • A vállalat az üzleti utak helyett a halaszthatatlan megbeszéléseket telefonhívással, illetve videó konferencia szervezésével helyettesíti.
  • Amennyiben egy dolgozó külföldi utazásra megy, akkor azt előre jeleznie kell vezetőjének és hazaérkezése után két hétig nem léphet be a cég területére.

 

Kiszállító depók részére megfogalmazott előírások:

 

  • A szükséges higiéniai teendőkről minden depó és futár részletes tájékoztatót kapott.
  • A GLS nem javasolja a külföldi utazást a depó dolgozóinak, amennyiben mégis külföldre utaznak, akkor kéthetes önkéntes karantént ír elő.
  • Ha valaki önmagán betegség jeleit tapasztalja, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnia.
  • A depók a futárjaikat kézfertőtlenítővel látják el, valamint a futároknál lévő scannerek fertőtlenítésére szolgáló törlőkendőket vásárolnak.

 

Az áruszállításban Magyarország területén jelenleg nincs érvényben lévő jelentősebb korlátozás, de ez napról-napra változhat.

A GLS folyamatosan figyeli a híreket és a kormány által bevezetett rendelkezések alapján jár el. A szállításokkal kapcsolatos aktuális, naprakész információk az alábbi linken érhetők el:

https://gls-group.eu/HU/hu/hirek

 

Tisztelettel,

GLS Hungary

FOXPOST információja a COVID-19 kapcsán:

Tisztelt Partnerünk!

A március 16-án bejelentett korlátozások kapcsán szeretném megerősíteni, hogy a FOXPOST-os kiszállításokat továbbra is zavartalanul bonyolítjuk.

Minden automatánk nyitva és elérhető kora reggeltől késő estig. Minden FOXPOST automata helyszínén van élelmiszerüzlet és gyógyszertár ezért jelenleg nem számítunk helyszíneink időszakos korlátozásra vagy bezárásra. Amennyiben ez mégis megtörténne, azonnal jelezni fogjuk.

Kérlek Titeket, hogy kommunikáljátok az ügyfelek felé, hogy a FOXPOST automaták nem állnak korlátozás alatt. Külföldi példák alapján jelenleg azt gondoljuk, hogy a csomagautomaták használatát folyamatosan biztosítani tudjuk.

 

A csomagok, ügyfeleink valamint dolgozóink biztonsága továbbra is elsődleges priortásunk, ezért emlékeztetőül a következő biztonsági intézkedéseink vannak érvényben:

Automatáinkat folyamatosan tisztítjuk, fertőtlenítjük. Minden futárunk rendelkezik megfelelő fertőtlenítőszerrel
Automatás átvétel továbbra is emberi érintkezés mentes így az esetleges fertőzésveszély kockázata minimális
Futárjaink kesztyűben és szájmaszkban dolgoznak (maszkok beszerzése folyamatos, de tapasztalunk hiányt)
Távolságtartás: futárjaink más emberekkel történő érintkezését minimálisra csökkentettük
Autóink rakterét is minden nap fertőtlenítjük
Raktárosaink és futárjaink elkülönített zónákban dolgoznak, így itt sem kerülnek kontaktusba a kollégák.
Vevőszolgálatunk home office-ból működik zökkenőmentesen

Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet és bármely változás kapcsán jelentkezni fogunk.

Köszönettel:
Bengyel Ádám
Vezérigazgató és alapító