BANKKÁRTYÁS FIZETÉS

Szállítási információk

TOP termékek

e-x.hu webáruház hivatalos Blog oldala

Hihetetlen milyen sok eszköz használja ki a Bluetooth technológiát!

2018.09.10 11:04

A hazánkban csak „blútusz”-ként emlegetett Bluetooth egy vezeték nélküli technológia, amely a szabványos adatok cseréjét hivatott vezetékek nélkül megoldani.

Az alapjait egy holland villamosmérnök fektette le még 1994-ben egy 1989-es rádiótechnikai minta alapján. Azóta több fejlett változata is napvilágot látott, egészen az 5.0-ás változatig. Az eredetileg rövid távolságokat áthidaló vezeték nélküli megoldást személyi számítógépek, okostelefonok, játékkonzolok és más elektromos eszközök is kihasználják szerte a világban. Ma már megszámlálni is lehetetlen azon eszközök számát amelyek rendelkeznek ilyen adatátviteli lehetőséggel.

A Bluetooth is hasonlóan működik a Wi-Fi technológiához és használható hálózati beállításokra, nyomtatásra és fájlok átvitelére is, azonban a Bluetooth sokkal kisebb, hordozható hálózatoknál vállt népszerűvé, még a Wi-Fi az otthoni hálózatok kialakításában. A legjellemzőbb felhasználási terültei között megtaláljuk az orvosi és GPS készülékeket, az autóskészleteket, a fülhallgatókat, a digitális zenelejátszókat, a fényképezőgépeket, az okostelefonokat, a nyomtatókat, billentyűzeteket, egereket és különböző, más hordozható eszközöket is.

Különleges eszközökben kapott jelentős szerepet a Bluetooth

Szemügyre vettük az e-x.hu webshop kínálatát, hogy kiderítsük, vajon milyen eszközökben bújik meg ez a technológia amire esetleg nem is gondoltunk volna. Azon persze senki nem lepődik meg, hogy az olyan modern okostelefon készülékekben mint a Xiaomi Redmi 6 vagy a Meizu Pro 7 integrálva van ez a vezeték nélküli technológia is, de az Oral-B Smart és Oral-B Genius elektromos fogkefékre talán senki nem gondolt.

Az sem meglepő, hogy a Global és Quazar márkajelű okosórák is ezzel a technológiával képesek kommunikálni az okostelefonokkal, és arról is mindenki hallott már, hogy léteznek Bluetooth hangszórók és headsetek, de a LogiLink Bluetoothos autós kihangosítón és az Astrum Androidos 4K Ultra HD TV média box-on azért öröm látni ezt a lehetőséget. Az olyan eszközökben pedig mint a Xiaomi MI 4K akciókamera és a Xiaomi MI Band 2 aktivitásmérő ma már szinte elengedhetetlen, hogy Bluetooth vezeték nélküli technológia is helyet kapjon.